Sayfa Yükleniyor...

Lütfen Bekleyiniz...
Op. Dr. Muhammet KESKİN
Türkçe English
Horlama Ameliyatı



Horlamanın en büyük sebebi uykuda nefes durması (osbtrüktif sleep apne sendromu) hastalığıdır. Bu hastalık geceleri sık sık nefes durmasıyla ve nefes durmalarından sonra uyanmalarla karekterize bir hastalıktır. Daha çok kişinin çevresindekiler bu durumu gözlemler. Hasta sabah uyandığı zaman kendini çok yorgun hisseder, sanki hiç uyumamış gibi uykululuk hali vardır. Uykululuk hali o kadar şiddetlidir ki gündüz fırsat bulduğu her an uykuya dalar bazı hastalar kırmızı ışıkta beklerken uykuya daldıklarını ifade ederler. Hastalık ilerleyen dönemlerde kalp ve akciğer hastalıklarıyla hipertansiyon gibi sorunlara, cinsel fonksiyon bozukluklarına, iş performans düşüklüklerine ve iş kazalarına yol açmaktadır.

TEŞHİS NASIL KONUR?

Hastaların çoğu çevresinin baskısıyla doktora başvururlar. Özellikle eşler bu durumdan muzdarip olduğu için hastaların onların nezaretinde geldiğini görürüz. Fizik muayene ve bazı teşhis yöntemleriyle teşhis konur. Fizik muayenede burun kıkırdağı eğrilikleri, sinüzitler, burun etlerinin büyük olması, damağın sarkık olması, küçük dilin çok uzun olması, dilin aşırı büyük olması, bademcik ve geniz etinin büyük olması, ensenin kalın olması gibi üst solunum yolu patolojilerine ek olarak kilonun fazla olması gibi metabolik sorunlarada rastlanabilmektedir. BT ve MR gibi görüntüleme yöntemlerinin kullanılmasına rağmen konvansiyonel teşhis yöntemlerinin en değerlisi polisomnografi denilen hastanın hastanede bir gece yatmasıyla ve uykusunun monitörize edilerek hastanın uyku sorunlarının ortaya konduğu bir testtir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?

Öncelikle burunda bir sorun varsa bu sorun çözülmeli mesela septum deviasyonu varsa bu sorun ameliyatla çözülmeli ve sonrasında hastaya zaman verilmeli. Bu zaman bir aydan üç aya kadar değişmektedir. Bu zaman bitiminde hastanın halen horlamaları ve apneye bağlı şikayetleri devam ediyorsa uyku testi yapılmalı ondan sonra izlenecek yol belirlenmelidir. Biz testin sonucuna göre damağa radyofrekans uygulaması, UPPP ameliyatı, çocuklarda geniz eti bademcik ameliyatlarını uygulayabiliyoruz.

Tüm bunların yanı sıra hastayı eğer kilolu ise diyetisyene yönlendiriyoruz en son çare olarak da nCPAP denilen uyku esnasında oksijen veren bir cihaz öneriyoruz.



Hit: 3871 Kayıt Tarihi: 27.06.2017