Sayfa Yükleniyor...

Lütfen Bekleyiniz...
Op. Dr. Muhammet KESKİN
Türkçe English
Çocuklarda İşitme Kayıpları



İşitme kaybına neden olabilecek durumlar

Hamilelik sırasında anne kızamıkçık, viral bir enfeksiyon ve grip geçirmiş, Anne alkollü içecek tüketmiş, Yenidoğan (Doğumdan ilk 28 güne kadar) Doğumdaki kilosu 1600 gramdan düşük, Yüz ve kulaklarının görüntüsü farklı, Doğumda sarılığı oldu ve kan değişimi uygulandı, Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde beş günden fazla kaldı, Damardan iğne ile antibiyotik aldı, Menenjit geçirdi. Ailede Erken yaşlarda olan veya gelişmiş, kalıcı veya ilerleyen işitme kaybı bir veya daha fazla birey var. Bebeğim (29 gün ile 2 yaş arası) Damardan antibiyotik aldı, Menenjit oldu, Kulaktan kanamanın olduğu veya olmadığı kafatası kırığı olan ciddi bir yaralanma geçirdi, 3 aydan fazla süren kulaktan sıvının olduğu ve tekrarlayan bir kulak enfeksiyonu var. Yukarıda sayılan bu maddeler size ve çocuğunuza uyuyorsa en kısa zamanda uzman bir hekime danışmalısınız.

Bebeklerde işitme kaybı belirtileri nelerdir?

Yenidoğan (Doğumdan 6 aya kadar) Beklenmedik yüksek sesli gürültülerle irkilmiyor, hareket etmiyor, ağlamıyor veya herhengi bir şekilde tepki vermiyor, Yüksek sesli gürültülerle uyanmıyor, Kendiliğinden sesleri takip etmiyor, Sadece sesle sakinleştirilemiyor, Başını sesime doğru çevirmiyor. Küçük bebeğim (6 aydan 12 aya kadar) Sorulduğunda tanıdık kişi veya eşyaları göstermiyor, Konuşma sesi çıkarmıyor ya da konuşma sesi çıkarmayı bıraktı, 12 aylıkken ‘el salla’, ‘elin çırp’ gibi basit sözleri yalnız dinlemekle anlamıyor ancak ifade, hareketlerle tamamlandığında anlayabiliyor. Büyük Bebeğim (13 ay 2 yaş) Hafif bir sesle ilk seslenişte doğru yöne dönmüyor, çevreden gelen seslere duyarsız, İlk seslenişte cevap vermiyor, Sese cevap vermiyor veya sesin nerden geldiğini anlamıyor, Benzer yaştaki diğer çocuklar gibi ses çıkarmıyor ve konuşamıyor, Normal ses yüksekliğinde televizyon seyretmiyor, Anlama ve iletişim için kelimelerin kullanımında yeterli gelişmeyi göstermiyor. çocuğunuzda bu göstergelerden bir veya daha fazlası varsa işitme kaybı olabilir. Çocuğunuzu kulak muayenesi ve işitme testine götürmeniz gerekir. Bu herhangi bir yaşta veya doğumdan hemen sonra bile yapılabilir.

ORTA KULAK NEZLESİ

Orta kulakta yani kulak zarının arkasında sıvı birikmesiyle karakterize bir hastalıktır. Genellikle çocukluk döneminde görülmesine rağmen bazı geniz tümörlerinde ve kulak iltihapları sonrasında erişkinlerde de görülebilir. Hatta sıvı toplanması bazı hastalıkların bir belirtisi olabilir.

Biz orta kulakta sıvı saptadığımız zaman hemen antibiyotik tedavisine başlamaktayız. Haftalık kontrollerde geçmeyen sıvılarda üç dört hafta sürecek uzun süreli antibiyotik tedavisi ve destekleyici ilaçlar kullanırız. Destekleyici ilaçlar orta kulakla boğaz arasındaki bağlantıyı sağlayan östaki tüpü dediğimiz borunun açılmasını sağlayan ilaçlardır. Bir ay antibiyotik tedavisine rağmen sıvı halen düzelmemişse iki ay boyunca yalnızca destekleyici ilaçlarla hastayı takip ediyoruz. Bu süre zarfında halen hastalık devam ediyorsa kulağa tüp uygulaması yapıyoruz.



Hit: 3337 Kayıt Tarihi: 28.06.2017