Sinüzit baş ağrısı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve bazen de burun kanamasıyla kendini gösteren yaygın bir hastalıktır. Önceleri ağız içinden kesiler yapılarak yapılırdı ancak günümüzde bu teknikler neredeyse tamamıyla terk edilmiş olup endoskopik yöntemler kullanılmaya başlanmıştır. Endoskopik sinüzit ameliyatı son 20 yılda yaygın olarak kullanılan bir ameliyat tekniğidir. Burun deliklerinden endoskop adını verdiğimiz bir görüntü sağlama enstrümanı ile yapılır bazı riskler taşısa da günümüzde maksimum başarı için kullanılması şarttır.
Ameliyatın amacı tıkalı olan sinüs ağızlarını açmak ve drenajın sağlıklı bir şekilde yapılmasını sağlamaktır. Ameliyat hem genel hem de lokal anestezi altında yapılabilmektedir ancak benim tercihim çoğunlukla genel anestezidir. Ameliyat süresi hastalığın yaygınlık derecesine göre 30 dakika ile iki saat arasında değişmektedir.
Operasyonun sonuçları nasıldır?
Endoskopik cerrahi; sinüs fonksiyonlarını gözeten ve bozulmuş fizyolojinin düzeltilmesini öngören bir ameliyat olduğu için sonuçları çok başarılıdır. Burnun ve sinüslerin en ince ayrıntısını gösteren endoskoplar yardımı ve özel mikro cerrahi aletleriyle yapılan ameliyat uygun bir teknik ve hasta takibiyle sinüzit sorununu büyük bir oranda çözmektedir.
Ameliyat kolay mıdır?
Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahileri hekim için zor hasta için kolay ameliyatlardır. Operasyonu yapacak hekim tüm teknik ekipmana ve bilgi, deneyim birikimine sahip olmalıdır. Operasyon sonrası dönem çok kolay geçmekte ve genellikle burnu tamamen kapatan bir tampon kullanılmadığı için hasta kısa zamanda normal faaliyetlerine geçebilmektedir.
Ameliyatın bir tehlikesi var mıdır?
Endoskopik Sinüs cerrahisi ameliyatını yapan hekim mutlaka bu konuda çok deneyimli olmalıdır. Beyin, göz ve bazı büyük damarlara yakınlığı nedeniyle sinüs ameliyatı deneyimsiz ellerde istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
Ne kadar zamanda iyileşirim?
Hastalar genellikle ilk ameliyat gününde taburcu edilmekte ve ayaktan takip edilmektedir. Burnu kapatmayan bir tampon 1-2 gün içerisinde çıkartılarak hasta takibe alınmakta ve 3. günde hastalar işine dönebilmektedir. 3 haftalık bir erken takip döneminden sonra hastalar uzun dönemli takibe alınırlar.