Sayfa Yükleniyor...

Lütfen Bekleyiniz...
Op. Dr. Muhammet KESKİN
Türkçe English
Baş Dönmesi (Vertigo)



Gözlerimiz açıkken eşyaların hareket ettiği ya da gözleriniz kapalıyken kendimiz hareket ediyormuşuz gibi bir durumun olması baş dönmesi olarak isimlendirilir.

Çoğumuz hayatımızın belli bir döneminde bu duruma mübtela olmuşuzdur. Mesela; oturduğumuz yerden aniden kalkmakla oluşan geçici baş dönmelerini yaşamayan yoktur. Ancak baş dönmesi günlük yaşamımızı etkileyecek kadar sık oluyorsa ya da baş dönmemiz uzun sürüyorsa araştırılması gereken bir durum ortaya çıkmıştır.

Genel olarak baş dönmeleri periferik baş dönmeleri dediğimiz denge organı bozukluklarına bağlı ya da santral baş dönmeleri dediğimiz beyindeki bir takım bozukluklara bağlı olarak ikiye ayrılır. Bunların yanında anemi, vitamin eksikliği, stres gibi bazı faktörler baş dönmesine yol açar.

Benim burada bir kulak burun boğaz uzmanı olarak esas ilgilendiğim benign pozisyonel vertigo ismi verilen hastalık üzerinde duracağım.

Benign pozisyonel vertigo, denge organındaki bir anormallikten dolayı ani baş hareketleriyle ortaya çıkan 30 sn ile 2-3 dk arasında süren baş dönmeleridir.

Bu baş dönmesi sırasında sanki bütün eşyalar dönüyormuş gibi olur ve hasta bir yere oturmak zorundadır. Gün içinde defalarca olabileceği gibi uyku esnasında bir taraftan diğer tarafa dönerken ortaya çıkabilir ve uykudan uyandırabilir. Hastalık tedavi edilmez ise genelde 7-10 gün arasında kendiliğinden geçebilir. Bazen 1 aya kadar da devam ettiği olur.

Teşhis özel bir manevrayla konur ve tedavisi de pozisyon manevrası ile yapılır. Herhangi bir ilaca gerek yoktur. Fakat devam eden vakalarda diğer baş dönmelerini araştırmakta fayda vardır.



Hit: 3219 Kayıt Tarihi: 28.06.2017